У профільному комітеті ВР підтримали пріоритетне використання українського вугілля замість імпортного газу

2020-06-16 13:45

"Центренерго" демонструє відсутність державницької позиції, закуповуючи дорогий резервний газ замість вітчизняного вугілля. Таку думку у коментарі УНН висловила член комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат Вікторія Гриб.

"Я тут бачу абсолютно недержавницьку позицію, коли ДП "Центренерго" не закуповує державне вугілля і не співпрацює з українськими підприємствами, які сплачують податки до бюджетів усіх рівнів і створюють робочі місця. В умовах економічної кризи використовувати дорогий резервний газ, імпортне вугілля і лишати роботи своїх шахтарів, теплоенергетиків, атомників - це не просто нехлюйство, а державна зрада", - сказала вона.

Гриб назвала маніпулятивними розмови про те, що ціни на газ впали майже до рівня вартості українського вугілля.

"Не треба забувати, що мова про ціну на газ, який ми імпортуємо", - сказала вона.

Нардеп вважає за доцільне провести аудит держкомпанії "Центренерго". І додає, що її думку розділяє переважна більшість членів енергетичного комітету. Як, власне, і очільник комітету - Андрій Герус, який чомусь взявся досліджувати проблему самостійно, говорить Гриб.

"Це має бути спільне колегіальне рішення. Однак, сьогодні, наскільки мені відомо, він (Герус, - ред.) сам зробив депутатський запит і вже чекає на відповідь. Це не зовсім правильно, бо якщо хтось надає депутатський запит - він же і отримує відповідь. І мені, наприклад, дуже цікаво, як ця відповідь буде використана", - додала вона.

Окрім "Центренерго" аудиту потребує низка енергетичних держпідприємств, вважає Гриб.

"Треба дослідити, яким чином вони працювали, чому склалася така кризова ситуація на енергетичному ринку. Члени комітету у такій інформації дуже зацікавлені", - додала вона.

Нагадаємо, гірники, зокрема і Добропілля, вимагають вивести шахти з простою, в який вони потрапили через лобіювання Герусом імпорту електроенергії з РФ та перехід "Центренерго" (який пов'язували з Ігорем Коломойським) з вугілля на резервний газ.

На минулому тижні після зустрічі з гірниками в.о. міністра енергетики Ольга Буславець ініціювала підняття питання на РНБО щодо пріорітетності використання українського вугілля державною тепловою генерацією, адже мова йде про цілі колективи та шахтарські містечка. За матеріалами УНН.