Смешко: Усі роки незалежності Україна живе з узурпацією влади виконавчою гілкою влади законодавчої та судової гілок

2019-07-03 08:40

Усі роки незалежності Україна живе з узурпацією влади виконавчою гілкою влади законодавчої та судової гілок. Про це заявив лідер партії "Сила і Честь" Ігор Смешко під час онлайн-спілкування з користувачами соцмереж 28 червня.

"Узурпація влади у нас вже відбулася. Відбулася давно. Що таке узурпація влади? Це коли всупереч першій статті Конституції відбувається непрозора для суспільства узурпація законодавчої і судової гілки влади з боку виконавчої. Коли президент, Кабінет міністрів непрозоро для суспільства можуть впливати на законодавчу і судову гілку влади, втручатися в їх діяльність. Ми живемо з цим всі роки незалежності", - заявив Ігор Смешко.

Головну проблему він вбачає у тому, що у нас в парламенті до цього часу немає жодної партії, заснованої на ідеології будівництва демократії та виконання Конституції. "А демократія - це верховенство права. Це, певної мірою, диктатура правопорядку однакового для всіх, але більш жорстокого до можновладців. Це високий рівень життя народу. Це більше 50% середнього класу, який економічно захищений, в тому числі творча і наукова інтелігенція, лікарі, вчителі, службовці, військовослужбовці, пенсіонери. До речі, пенсіонери - це середній клас при демократіях, це заможні люди", - зазначив політик.

Але навіть якщо одна партія створює більшість і формує уряд, то в демократичній країні це не значить, що вона узурпує владу. "При демократії в законодавчій гілці влади обов'язково повинна бути опозиція. Нам потрібен закон про опозицію. Партії, які залишаться в меншості, повинні по процедурі, що визначає глибину і параметри, контролювати виконавчу гілку влади. Без контролю виконавчої гілки влади, повірте, будь-яка влада, навіть під найкращими гаслами, може загнити і стати корумпованою. Цей механізм контролю - основний механізм демократії", - сказав Ігор Смешко.

Як приклад він навів Сполучені Штати Америки. "До цього часу президент Трамп відбивається від контролю з боку демократів з Палати представників, які реально контролюють його дії. Там працює пряма норма Конституції, суди скасовують укази президента наймогутнішої країни світу. Це все реально працююча демократія. Це не узурпація, якщо одна партія зможе сформувати більшість. Головне, щоб були механізми глибокого і всебічного контролю за владою", - підсумував Ігор Смешко.

Джерело офіційний сайт Політичної партії "Сила і Честь"