ЄСПЛ частково визнав скаргу України проти Росії щодо Криму

2021-01-14 11:55

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав частково прийнятною скаргу України проти Російської Федерації щодо порушення прав людини у окупованому Криму.

Таке рішення було ухвалено на слуханнях про прийнятність справи "Україна проти Росії", повідомляє "Європейська правда". Засідання відбулося 14 січня, розгляд скарги ЄСПЛ продовжить згодом.

"Європейський суд з прав людини оприлюднить постанову Великої палати у справі Україна v. Росія (щодо Криму, позов No 20958/14) під час публічних слухань о 10:00, 14 січня 2021 року", - раніше йшлося у заяві пресслужби суду.

Про позитивне рішення повідомив також урядовий уповноважений у питаннях ЄСПЛ Іван Ліщина на сторінці Facebook.

Європейський суд з прав людини прийняв справу України проти Росії щодо окупації Криму та перейшов до розгляду по суті, повідомив міністр юстиції  Денис Малюська  у Facebook.

Україна у цій справі просить суд визнати порушення Росією наступних статей Європейської конвенції з прав людини:

  • про право на життя;
  • про заборону катування;
  • право на свободу та особисту недоторканість;
  • право на справедливий суд;
  • право на повагу до приватного і сімейного життя;
  • про свободу думки, совісті і релігії.

Також ЄСПЛ підтвердив, що Росія мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму».

Малюська пояснив, що справа має одразу кілька важливих аспектів. Зокрема, юридичний: рішення судів – це не політичні заяви й рано чи пізно вони матимуть юридичні наслідки для топ-чиновників країни-агресора.

У комунікаційному аспекті це важливо, тому що і Україна, і Рада Європи дає зрозуміти: «Крим залишається у наших пріоритетах, ми все пам’ятаємо і будемо доганяти усіх причетних».

Також це важливо у протидії гібридній війні: Росія підтримує міф про «мирне» та «правомірне» «приєднання» Криму.

«Рішення ЄСПЛ — потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні. Крим – це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не «референдуму» та «мирного волевиявлення», — наголосив Малюська.

За матеріалами Obozrevatel, Бабель