Кулеба зустрівся з очільником МЗС Угорщини

2021-01-27 13:24

В Україну з офіційним візитом 27 січня прибув міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Очільники МЗС України та Угорщини домовилися налагоджувати відносини між країнами.

Кулеба заявив, що Сіярто висловив готовність відновити конструктивний діалог на тлі загострення стосунків між країнами наприкінці 2020 року.Про що говорили дипломати
Кулеба та Сіярто домовилися, що найближчим часом відбудеться засідання україно-угорської робочої групи з питань освіти, а також проведуть онлайн бізнес-форум між підприємцями України та Угорщини.

Кулеба зауважив, що Угорщина вчергове підкреслила, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а також наш вступ до ЄС. Водночас Україна подякувала Угорщині та особисто Петеру Сіярту за сприяння отримання вакцини проти COVID-19 Україні.

Сьогодні ми говорили як партнери та друзі, які хочуть розв'язувати проблеми, а не створювати нові,
– сказав Кулеба.

Кулеба зазначив, що розмова з Сіярто була конструктивною та предметною. На думку Кулеби, ж лише одна перешкода для розвитку українсько-угорських відносин – це підозри та емоції.
Сіярто переконаний, що сьогоднішня зустріч зможе зупинити погіршення відносин між Україною та Угорщиною. Він додав, що угорці на Закарпатті можуть об'єднати країни.

Ми завжди підтримували вашу інтеграцію та суверенітет. І тому всі звинувачення, які пов'язані із сепаратизмом, не мають жодного сенсу,
– підкреслив угорський міністр закордонних справ.

Конфлікт України та Угорщини: коротко

  • Конфлікт розпочався після місцевих виборів в Україні у 2020 році.
  • Тоді Україна заборонила в'їзд двом угорським посадовцям, які агітували за кандидатів на Закарпатті.
  • СБУ провела обшуки в угорському благодійному фонді на Закарпатті через підозру у загрозі порушення суверенітету України.
  • В МЗС Угорщини досить різко відреагували на це. Сіярто навіть просив відправити на Закарпаття місію ОБСЄ.
  • Згодом дипломат поскаржився на Україну на засіданні Ради Європи.

За матеріалами 24 канал