Перестав бути суб'єктом: у Зеленського заявили, що Тупицький вже не глава КСУ

2021-03-31 21:37

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що Олександр Тупицький вже не очолює КСУ. За його словами, Тупицький втратив посаду після опублікування указу президента про скасування його призначення.

Про це йшлося в ефірі каналу "Україна 24".

Як пояснив Веніславський, з моменту підписання указу президентом Тупицький перестав бути суддею КСУ, а будь-які його розпорядження після цього не мають юридичної сили.

"Тупицький вже перестав бути суб'єктом з 27 березня 2021 року. Те, що людина себе вважає ще на цей час якимсь посадовцем у КСУ - це запитання не до мене. З моменту видання указу президента пан Тупицький втратив статус судді. Жодних юридичних наслідків його будь-які розпорядження, накази, директиви чи ще щось, не матимуть і не мають", - сказав він.

Веніславський додав, що вже найближчими днями глава держави оголосить конкурс на зайняття вакантних посад в Конституційному суді.

Нагадаємо, 27 березня президент Володимир Зеленський видав указ про скасування указів попереднього президента Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ. Також глава держави скасував указ про призначення іншого судді КСУ - Сергія Касмініна.

У відповідь на це Тупицький заявив, що залишається на посаді голови КСУ, поки судді Конституційного суду не проголосують за його звільнення на спеціальному засіданні.

Разом з тим Тупицький підписав розпорядження про скликання спецзасідання КСУ, щоб розглянути звільнення суддів на підставі указу Зеленського.

Додамо, указ Зеленського про скасування призначення суддів КСУ вже оскаржили у Верховному суді. За матеріалами РБК-Україна.