У "Голосі" розповіли, як вирішуватимуть конфлікт усередині фракції

2021-04-01 16:31

У "Голосі" планують провести партійне слухання для вирішення конфлікту всередині політичної сили. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 1 квітня, заявила лідерка "Голосу" Кіра Рудик.

За її словами, те, що відбувається всередині фракції, - проблема росту.

"Коли я була головою компанії, я це вже бачила, тому я достатньо спокійно до цього ставлюся. Коли компанія швидко росте, усередині відбуваються певні потрясіння", - сказала Рудик.

На партійному слуханні, зазначила Рудик, буде можливість "почути всіх".

"На них ми зможемо обговорити всі проблеми, про які йшла мова в заявах окремих моїх колег. Почути всіх. Не тільки депутатів, але й партійців із регіонів, відомих спікерів партії і так далі", - заявила лідерка "Голосу".

Рудик наголосила, що не боїться ініціативи щодо заміни керівництва партії.

"На минулому з'їзді в кінці січня ми вже виносили питання довіри голові партії з ініціативи тих самих депутатів. Були делегати з 21 осередку, і я отримала, здається, майже 90% підтримки", - сказала вона.

29 березня 10 нардепів із фракції "Голос" опублікували спільне звернення. У ньому вони звинуватили керівництво партії і фракції в тому, що вони "використовують "Голос" як інструмент для задоволення власних інтересів, самопіару і підігрування владі". Народні депутати вимагали провести з'їзд, затвердити новий статут партії і переобрати її керівництво.

Заяву підписали нардепи Олександра Устінова, Соломія Бобровська, Ольга Стефанишина, Володимир Цабаль, Юлія Клименко, Андрій Шараскін, Наталія Піпа, Ярослав Юрчишин, Галина Васильченко, Роман Лозинський.

У березні минулого року Рудик змінила на посаді голови партії "Голос" музиканта Святослава Вакарчука, який у червні заявив про вихід з парламенту. Парламентську фракцію "Голос" очолює Ярослав Железняк. До нього її лідером був нардеп Сергій Рахманін.

22 березня нардеп Юрчишин говорив, що виключення з "Голосу" його самого і ще п'ятьох нардепів - питання часу. Причиною цього він називав голосування в Раді за скерування на аналіз Конституційного Суду України законопроєкту про процедуру призначення керівників Національного антикорупційного бюро України та Держбюро розслідувань.

У "Голосі" повідомляли, що нікого не виключали, але винесли попередження шістьом нардепам: Юрчишину, Лозинському, Бобровській, Устіновій, Стефанишиній і Цабалю.

Железняк, коментуючи ситуацію у фракції, говорив, що в ній відбуваються певні процеси, пов'язані передусім зі зростанням.

"Організація зростає. Звичайно, це завжди викликає певні "терки" всередині команди. Я б точно не робив із цього апокаліпсису, не говорив би про розколи, катастрофи і таке інше", - заявляв політик.

Видання "Бабель" 30 березня повідомляло, що в його розпорядженні опинилася заява місцевих осередків партії "Голос", у якій вони вимагають скликати з'їзд політсили у зв'язку з тиском, який керівництво чинить на групу депутатів.

Із такою заявою виступили осередки у Вінницькій, Дніпропетровській, Херсонській, Чернівецькій, Закарпатській областях, а також у Білій Церкві, Дружківці, Обухові, Хмельницькому та голови Бориспільського й Переяславської міських осередків, депутат Київської міської ради від "Голосу" і молодіжне крило партії, зазначало видання.

У парламентську фракцію "Голоси" входять 20 осіб. За матеріалами Гордон.