Україна запевняє Молдову у непричетності до викрадення Чауса - МЗС

2021-04-07 23:10

Глава МЗС Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з молдовським колегою Ауреліу Чокоєм запевнив у непричетності України до ситуації з викраденням судді Миколи Чауса та запропонував створити спільну робочу групу з цього питання.

Про це у середу ввечері повідомила пресслужба МЗС.

Кулеба розповів Чокою, що українські правоохоронці очікували на екстрадицію Чауса після позитивного для України завершення судового розгляду скарги Миколи Чауса на відмову надати йому притулок.

Міністр запевнив, що Україна не причетна до нинішньої ситуації з Миколою Чаусом, а для встановлення усіх її обставин, зокрема місця перебування колишнього судді, пропонує Молдові створити спільну робочу групу.

Кулеба також запевнив, що для України Молдова була, є і залишається другом.

"Українська сторона переконана, що ситуацію намагаються використати на свою користь сили, які не просто не зацікавлені у подальшому поглибленні українсько-молдовського співробітництва, а й ставлять за мету зірвати позитивний для обох країн розвиток відносин, зміцнення європейських перспектив України і Молдови", - йдеться в повідомленні МЗС.

Натомість Молдовські ЗМІ називають ім'я українського дипломата, у машині якого нібито вивезли викраденого суддю

За кермом автомобіля Toyota RAV, що належить посольству України у Молдові, в якому нібито вивезли викраденого суддю Миколу Чауса, знаходився військовий аташе посольства Сергій Сметанюк.

Молдовське видання Рoint.md писилається на телеграм-канал Index і повідомляє, що український дипломат прекрасно знає румунську мову.

"Важлива деталь, мандат військового аташе України в нашій країні Сергія Сметанюка закінчується 9 квітня 2021 року, тобто через кілька днів", - пише видання.

ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до слідства, повідомляє, що з машини українського диппредставництва перед перетином кордону в пункті пропуску Отач вийшли двоє людей, які перетнули держкордон пішки.

"Не виключено, що після перетину державного кордону відповідних осіб відвезла одна й та ж машина", - роблять припущення журналісти.

Раніше міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку не виключив, що суддю Чауса вивезли з Молдови на автомобілі з дипломатичними номерами.

Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду відреагувала на викрадення українського судді Чауса.

Раніше поліція Кишинева підтвердила силове викрадення судді Миколи Чауса.

Згодом у Молдові затримали підозрюваного у викраденні судді Чауса.

Як відомо, суддя Чаус є фігурантом так званих "плівок Труби" - записів із кабінету ексдиректора ДБР, які були оприлюднені у грудні 2019 року.

Зокрема, справу Чауса обговорювали голоси, схожі на заступника глави Офісу президента Андрія Смирнова та тодішнього директора ДБР Романа Труби.

"З розмови зрозуміло, що Смирнов - куратор правоохоронних органів. Смирнов зустрічається не тільки з Трубою, але і з Холодницьким і Рябошапкою і контактує з утікачем Онищенком", - йдеться в повідомленні Telegram-каналу "Трубу прорвало".

На плівках нібито заступник глави  Офісу президента Андрій Смирнов давав Трубі вказівки про те, що Чауса потрібно "оточити страхом невідворотності покарання", допитуючи дружину, матір і адвоката. За матеріалами Прямий канал.