В.о. міністра енергетики Вітренко написав заяву про звільнення ㅡ ЗМІ

2021-04-07 23:25

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко написав заяву про звільнення.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляють «Економічна правда», «РБК-Україна» та «Ліга.нет».

Водночас сам Юрій Вітренко та Міністерство енергетики України офіційно не підтвердили цю інформацію.

За даними ЗМІ, в.о. міністра почав говорити про свою відставку ще близько двох тижнів тому. Тоді ж він нібито вивіз особисті речі з міністерства. Так, «Ліга» пише, що у Юрія Вітренка нібито виникли ідейні розбіжності з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада ухвалила зміни до закону, які фактично розширили повноваження Юрія Вітренка як виконувача обов'язків міністра.

Ініціатором таких змін став президент Володимир Зеленський. Зокрема депутати хотіли відновити проведення конкурсів на посади державної служби (їх тимчасово скасували під час карантину), але президент ветував законопроєкт та запропонував вилучити з нього пункт про обмеження повноважень в.о. міністра. З правками Зеленського законопроєкт ухвалили 23 лютого.

Після цього у Міненерго заявили, що нарешті можуть розблокувати виплату зарплат шахтарям ㅡ кажуть, що не могли підписати бюджетні програми саме через обмеження для Вітренка.

До того Верховна Рада двічі провалила голосування за призначення Юрія Вітренка на посаду міністра.

Хто такий Вітренко?

Юрій Вітренко закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю «міжнародна економіка».

Починаючи з початку 2000-х, він працював на різних посадах у структурі «Нафтогазу». У 2014-2020 роках Вітренко обіймав посаду виконавчого директора «Нафтогазу». 

Зокрема саме його команда відповідала за судовий процес із «Газпромом» у 2015 році. Тоді російську компанію зобов'язали сплатити «Нафтогазу» 4,6 млрд доларів компенсації.

Вітренко був однією з ключових персон у перемовинах з Росією щодо продовження транзиту газу через Україну. У підсумку завдяки санкціям США проти «Північного потоку-2» із Росією уклали новий контракт на транзит газу. Сума угоди склала 7,2 млрд доларів.

У листопаді 2018 року Вітренка призначили на посаду виконавчого директора «Нафтогазу». У квітні 2019 року він став головою наглядової ради ПАТ «Укрнафта». У жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський призначив Вітренка членом наглядової ради «Укроборонпрому». 

У липні 2020 року Вітренко покинув пост виконавчого директора «Нафтогазу», а також пішов з наглядової ради «Укрнафти». З 2018 року між Вітренком та головою правління компанії Андрієм Коболєвим почали виникати розбіжності у поглядах щодо розвитку компанії. Вони стосувалися важливих кадрових питань та глибинної трансформації компанії.

За матеріалами https://hromadske.ua