Хто "переміг" на президентських дебатах: Трамп чи Байден? - BBC

2020-09-30 10:10

Відбулися перші дебати кандидатів у президенти США Дональда Трампа та Джо Байдена. Між опонентами була досить "потужна дискусія", пише BBC.

Ймовірно, неабияку перевагу мав саме кандидат від Демократичної партії США, хоча б тому, що його основною метою було довести американцям, що він може витримати значний тиск.

Байден намагався дотримувати стандартів проведення дебатів, але його опонент-республіканець Дональд Трамп майже постійно перебивав, що зіграло на користь Байдена, адже демократ рідко отримував шанс "сказати щось, що могло б зашкодити його репутації".

Трампу були потрібні ці дебати, щоб "реабілітуватися" та дати відсіч усій спрямованій на нього критиці стосовно економічних, медичних та соціальних негараздів у США.

Ймовірно, передвиборчі дебати не надто вплинуть на вподобання американських виборців, адже більшість із них вже "добре знайомі" з кандидатами та визначилися із власним вибором.

На початку було зрозуміло, якою буде ця "дискусія". Тактикою Дональда Трампа було чинити постійний тиск на суперника, перебиваючи колишнього віце- президента.

За підрахунками, Трамп перебив Байдена протягом дебатів загалом 73 рази.

Дебати були сповнені "хаотичних реплік", подекуди навіть образ.

Коли модератор оголосив про те, що наступною темою стане пандемія коронавірусу, і обидва кандидати матимуть дві з половиною безперервні хвилини, щоб відповісти, Байден лише "побажав Трампу удачі".

Коронавірус завжди був "болісною темою" для Дональда Трампа. Йому фактично довелося виправдовуватися та захищати власні рішення щодо боротьби з пандемією. Трамп сказав, що вжиті заходи були достатньо ефективними, припустивши, що Байден, будучи на його місці, лише погіршив би ситуацію з поширенням хвороби в країні.

Байден "риторично" запитував американців про те, чи зможуть вони знову довіряти Трампу.

"За 47 місяців я зробив більше, ніж ви зробили за 47 років", - сказав Трамп віце-президенту.

Відповідь Байдена прийшла пізніше під час дебатів.

"За президенства Трампа ми стали слабшими, біднішими, та жорстокішими", - сказав Байден.

Темами для обговорення на дебатах були проблеми расизму в США та масових заворушень в американських містах. Байдену було "зручніше" говорити про проблеми расизму, тоді як Трамп більше уваги приділяв проблемам насильства в містах.

Байден звинуватив президента у розпалюванні ворожнечі в містах.

Смерть афроамериканця Джорджа Флойда спровокувала одні з найбільш масових протестів в історії США проти расизму та насилля поліції. Однак, передвиборчі дебати "пролили мало світла на ці проблеми.

Одним із завдань Трампа під час цих дебатів, і протягом усієї передвиборчої кампанії, було зобразити Байдена як прихильника лівого крила своєї партії.

Багато політологів чекали на те, як Трамп "впорається" із запитаннями про несплату податків. Однак, схоже, що Байден "не зміг завдати особливої шкоди репутації Трампа" під час дебатів, коли дискусія торкнулася теми податків президента Трампа.

Трамп лише наголосив на тому, що він знає податковий кодекс краще за всіх і заперечив звинувачення щодо несплати податків.

Завершальним сегментом дебатів було питання безпеки виборів та занепокоєння стосовно того, що вибори не будуть вільними та чесними.

Коли справа дійшла до деталей обговорення цього питання, увагу на себе "перетягнув" Дональд Трамп, вкотре нагадавши, що, на його думку, голосування поштою не буде справедливим.

Байден, зі свого боку, пообіцяв поважати результати виборів, коли буде визначено переможця.

Дебати закінчилися досить "різко" та несподівано. Вечір дебатів можна назвати хаотичним. "Бесіду" кандидатів у президенти важко назвати дискусією у традиційному розумінні цього слова.

Враховуючи те, що передвиборчі дебати рідко кардинально змінюють хід виборів, цьогорічні дебати між Трампом та Байденом були настільки хаотичними, що вони, ймовірно, не вплинуть на вподобання американських виборців. Це, мабуть, погана новина для Трампа.

Однак, якщо метою Трампа було перетворити цю передвиборчу кампанію на "чергову сутичку", заплутавши виборців та залишивши їх відчуженими від процесу і не впевненими в тому, чи буде якась ясність в кінці, в такому разі Дональд Трамп "успішно виконав свою місію" на дебатах, резюмує BBC. За матерiалами ZN.UA