Навального оголосили у федеральний розшук в Росії

2021-01-14 01:04

Російського опозиціонера Олексія Навального оголосили у федеральний розшук в Росії, повідомляє Telegram-канал Mash з посиланням на Федеральну службу виконання покарань РФ.

В опублікованих документах зазначено, що опозиціонера оголосили в розшук 29 грудня 2020 року, а розшукову справу відкрили 27 листопада. Йдеться про кримінальну справу Ів Роше, за якою Навального засудили до 3,5 років умовно. Згідно з документами, політик не відмічався у справі та ігнорував контроль.

Адвокат Навального Вадим Кобзєв підтвердив інформацію про розшук виданню Медіазона.

У "справі Ів Роше" в 2014 році Навальному дали 3,5 року позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на п'ять років (потім його продовжили ще на рік).

Голова регіональних штабів Олексія Навального Леонід Волков наголосив, що умовний термін закінчився ще в червні 2018 року, а 30 грудня 2020 року закінчився випробувальний термін, який незаконно продовжили.

Раніше Федеральна служба виконання покарань попросила суд замінити умовний термін Олексія Навального на реальний.

Політик повернеться до Росії 17 січня після проходження реабілітації в Німеччині.

Головний критик Кремля Олексій Навальний був отруєний 20 серпня 2020 року в Росії нервово-паралітичною речовиною з групи Новачок. Такою самою речовиною в 2018 році отруїли колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку в британському Солсбері.

Висновки про отруєння Новачком підтвердили три незалежні лабораторії в Німеччині, Франції та Швеції. Організація із заборони хімічної зброї також виявила сліди речовини з групи Новачок в аналізах російського опозиціонера.

Олексію Навальному стало погано на борту літака Томськ-Москва 20 серпня. Лайнер здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська, звідки опозиціонера в коматозному стані доправили до місцевої лікарні швидкої допомоги.

За два дні політика евакуювали до берлінської клініки Шаріте. За кілька тижнів після отруєння стан Навального покращився і його відключили від апарату ШВЛ.

Місяць потому його виписали з лікарні. Згідно з результатами незалежного розслідування Bellingcat, ключову роль в отруєнні Навального зіграли співробітники спеціального підрозділу Інституту криміналістики ФСБ РФ. За матеріалами https://nv.ua