Українка Оксана Линів, стала першою жінкою, яка диригувала оркестром за 145-річну історію відомого оперного фестивалю

2021-07-26 18:03

Оксана Линів, 1978 року народження, м. Броди, Україна, перша жінка, яка проводила Байройтський фестиваль. Крім того, прем'єра відкриття цієї неділі "Летючий голландець". Для людей, які думають консервативно, це сутінки богів останнього чоловічого домену.

Звичайно, Оксана Линів знає про увагу, яку їй приділяють дебютом у Байройті, просто тому, що вона жінка.(…)

Якщо запитати Оксану Линів про її дитинство у Бродах, перше слово вона говорить: «Свобода».

Джозеф Рот, прозаїк загубленої австрійської слави та особливостей східногалицького життя, одного разу описав своє рідне місто Броди, спираючись на те, чого там немає: ні театру, ні кіно, ні кафе. І ніякого порівняння зі Львовом, що знаходиться за 130 кілометрів, культурним мегаполісом K&K.

Якщо запитати Оксану Линів про її дитинство в Бродах, перше слово вона говорить: «Свобода». У батьків був свій будинок, останній на вулиці. З одного боку було пшеничне поле, за ним березовий ліс, з іншого боку росли ялини, а перед будинком великий сад. Три покоління і багато музики в будинку.

У Бродах є чотири початкові школи та одна музична школа. Тут батьки вчили, батько керував хором, як і раніше, в селі в Карпатах. - Це ще важче, дикіше. Окрім музики, його батько любив працювати на землі, як це робить і сьогодні.(…) У радянські часи вчителям платили недостатньо. Тепер це ще гірше, власний сад набагато важливіший. Але зараз, коли дітей немає вдома, батьки вже не знають, що робити з усіма фруктами.

Оксана пройшла все, три кілометри до школи та три кілометри назад. І до репетицій хору. У якийсь момент батько заснував сімейний ансамбль, батько, мати, тітка, кузени, брат. Вони гастролювали аж до Києва з народною музикою та українськими мистецькими піснями в аранжуванні їх батька. Оксана грала на сопілці, українській сопілці, і одного разу вони з’явилися на телебаченні.(…)

Сім'я мала невеликі заощадження, але з кінцем радянських часів все раптово зникло. "Моє навчання щойно розпочалося. У мене часто не було ні кишенькових грошей, ні грошей на поїзд". Музичний коледж, як вона називає школу, був у Львові. Оксана Линів почала працювати поряд із навчанням у 16 років, як репетитор та суфлер в опері у Львові, завдяки чому вона пізнала репертуар. Батько поїхав на два з половиною роки до Португалії на заробітки, запитував її в листах, що вона хоче. Її мрією був програвач компакт-дисків. Це збулося. Її першим компакт-диском був запис "Walküre" під керівництвом Георга Солті.(…)

"Моя проблема полягає в тому, що я не можу розробити твір з інтуїції, на примху. Я повинна якомога ближче підійти до композитора, його часу та епохи".

Вона стала асистентом режисера опери у Львові, потім здійснила свою першу поїздку за кордон, у 2004 році на конкурс диригентів Густава Малера в Бамберзі. Линів не говорила ні слова німецькою, погана англійська, посіла третє місце і пів року була помічником Джонатана Нотта, головного диригента Бамберзької симфонії.

Коли її запитують, як вона готувалася до "Летючого голландця", вона кладе на стіл близько десяти кілограмів, включаючи критичний звіт. Потім вона зникає в сусідній кімнаті й повертається з купою книг. Але спочатку партитура, яка доступна у двох версіях, оригінальна версія 1841 р., І друга, написана між 1842 і 1880 рр.(…)

Вона провела "Летючого голландця" в Барселоні в 2017 році, чому вона зараз дуже рада, адже вона знає, як працює цей твір. З Мюнхена вона поїхала до Граца на посаду головного диригента, і саме там про неї дізнався генеральний директор Байройта Катаріна Вагнер.(…)

П’ять років тому Линів заснувала у Львові молодіжний оркестр та фестиваль «Львівський МозАрт». Вона виявила, що Франц Ксавер Моцарт, молодший син Вольфганга Амадея, довгий час працював музикантом у Лембергу. (....)

"Москва, - пояснює Линів, - завжди боялася Львова, тут була сильна антикомуністична тенденція". Радянська влада прийшла в 1939 році, коли люди знали про голод і сталінський терор. У 2019 році Линів вшанувала пам’ятку культурної традиції та виконала "Каддіш" симфонію Леонарда Бернстайна в руїнах колись розкішної синагоги Бродів Леонарда Бернстайна. Батько Бернстайна був із Рівного, за 100 кілометрів від Бродів. Оксана Линів також ніколи не прийняла б виступ у Росії. "Анексія Криму залишається незаконною акцією проти суверенітету нашої країни".  За матеріалами Süddeutsche Zeitung.