Лідери G7 про напад Росії на Україну: Це докорінно змінило світову безпекову ситуацію

2022-02-24 22:16

Лідери Групи семи засудили агресію Росії проти України, заявивши, що це докорінно змінило архітектуру європейської та світової безпеки.

Про це йдеться в спільній заяві за результатами відеосаміту G7, передає Укрінформ.

«Приголомшені та засуджуємо широкомасштабну військову агресію Російської Федерації проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України, спрямовану частково з білоруської землі», - йдеться у заяві лідерів G7.

У зверненні наголошується, що цьому неспровокованому і невиправданому нападу на демократичну державу передували сфабриковані претензії та безпідставні звинувачення. Це є серйозним порушенням міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй та всіх зобов’язань, які Росія взяла на себе в Гельсінському Заключному акті та Паризькій хартії та зобов’язаннях у Будапештському меморандумі, підкреслюють у G7.

Лідери "Сімки" оголосили про запровадження суворих та скоординованих економічних і фінансових санкцій. Вони також закликають усіх партнерів і членів міжнародних організацій засудити цей напад якнайрішучіше, стати пліч-о-пліч з Україною та підняти свій голос проти кричущого порушення фундаментальних принципів міжнародного миру та безпеки.

Ця криза є серйозною загрозою міжнародному порядку, заснованому на правилах, з розгалуженнями далеко за межами Європи. Зміна міжнародно визнаних кордонів силою не має виправдання, заявляють у G7.

«Це докорінно змінило євроатлантичну безпекову ситуацію. Президент Путін знову розв’язав війну на Європейському континенті. Він поставив себе на неправильній бік історії», - йдеться у заяві.

Лідери G7 підкреслюють, що прагнуть миру, стабільности та дотримання міжнародного права. Вони єдині у підтримці народу України та її демократично обраного уряду.

«У цю лиху годину наші думки з народом України. Ми готові надати гуманітарну допомогу, щоб пом’якшити страждання, у тому числі для біженців та переміщених осіб унаслідок російської агресії», - заявили лідери Групи.

Вони закликають Російську Федерацію припинити кровопролиття, негайно зробити кроки до деескалації та вивести свої війська з України, а також гаантувати безпеку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Глави держав і урядів "Сімки" засудили причетність Білорусі до агресії проти України та закликали Мінськ дотримуватися міжнародних зобов’язань.

Очільники G7 найрішучіше засудили рішення президента Росії Путіна від 21 лютого визнати самопроголошені утворення на окупованих територіях Донецької та Луганської областей і направити війська в ці регіони.

“Ми закликаємо інші держави не слідувати незаконному рішенню Росії визнати незалежність самопроголошених утворень. Рішення президента Путіна є грубим порушенням основних принципів, закріплених у Статуті ООН, зокрема поваги до територіальної цілісності та суверенітету держав, а також грубим порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 2202, яку підтримує Російська Федерація як постійний член Ради Безпеки – а також Мінських домовленостей, які передбачають повернення відповідних територій під контроль українського уряду», - йдеться у заяві.

Її підписанти підтверджують непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод, а також право будь-якої суверенної держави визначати своє майбутнє та безпеку. Вони підтверджують, що незаконно окупований Крим і ОРДЛО є невід’ємною частиною України.

Лідери "Сімки" також засудили президента Путіна за його послідовну відмову брати участь у дипломатичних процесах для вирішення питань, які стосуються європейської безпеки, попри неодноразові пропозиції.

«Ми єдині з партнерами, включаючи НАТО, ЄС та країни-члени, а також Україну, і сповнені рішучості робити все необхідне для збереження міжнародного порядку, заснованого на правилах», - йдеться у заяві.

Лідери G7 уважно стежать за кон’юнктурою світового ринку нафти і газу в контексті подальшої військової агресії Росії проти України. Вони підтримують послідовну та конструктивну взаємодію та координацію між основними виробниками та споживачами енергії для досягнення стабільності глобальних постачання.

Як повідомляв Укрінформ, глава країни-агресора Володимир Путін 24 лютого оголосив про початок спеціальної військової операції на Донбасі.

Близько 4-ї години ранку 24 лютого Росія завдала ударів по Україні та розпочала війну.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території України запроваджується воєнний стан.

Верховна Рада зранку 24 лютого затвердила указ Зеленського про запровадження воєнного стану на всій території України.