В Україні затримали організаторів замаху на міністра Лещенка

2021-11-18 23:06

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора (ОГП) затримано двох осіб, які спланували умисне вбивство громадянина, а також викрадення, вимагання та завдання тяжких тілесних ушкоджень міністру аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

"За даними слідства, замовником і організатором цих злочинів виявився громадянин Сполучених Штатів Америки, який для вирішення спірних питань в бізнесі, залучаючи довірену особу, підшукав виконавця, якому передав частину коштів в сумі 20 тис. доларів США. Правоохоронці задокументували протиправну діяльність і затримали організаторів при проведенні розрахунку", - сказано у повідомленні ОГП.

Громадянину США та його довіреній особі повідомили про підозру в замаху на вбивство, завдання тяжких тілесних ушкоджень, викрадення людини та вимагання.

Видання "Страна" передбачає, що замовником вбивства міністра аграрної політики є громадянин США Курт Джейкоб Ґросанс, який приїхав до України у 2017 році і мав конфлікт із Лещенком.

"Профільні медіа розповідають, що у 2017-2018 роках Роман Лещенко очолював фірми, які заснував американець - "Дакота Агро Інвестментс" та "Гросанс". Але у 2018 році американець подав на майбутнього міністра до суду, звинувативши його в тому, що той привласнив його гроші і переказав їх на рахунки своєї фірми "Прогрес". Ґросанс вимагав з Лещенка 27 мільйонів гривень - тобто приблизно мільйон доларів. Американець заявив, що Лещенко повів з його підприємства велику суму грошей (250 тисяч доларів), з яких пізніше зробив внесок у виборчу кампанію Зеленського і став його соратником", - зазначає видання.

30 серпня на Facebook-сторінці ТОВ Ґросанс з'явився пост зі звинуваченнями Лещенка у корупції.

Як пояснює "Страна", американський інвестор подав до суду США нинішнього міністра аграрної політики України.

"І це в перспективі могло вилитися у великий скандал для Банкової, чий міністр став би фігурантом американського розслідування - на яке Офіс президента вплинути б уже не зміг. Тому не можна виключати, що влада спрацювала на випередження, а Курта Гросанса спровокували, влаштувавши спецоперацію і підіславши до нього людину з пропозицією "вирішити питання. І тепер, коли американець закритий в українському СІЗО за тяжкою статтею, судові перспективи справи проти Романа Лещенка у США стають значно туманнішими", - пише видання.

18 листопада, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що співробітники Міністерства внутрішніх справ запобігли замаху на міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

При цьому міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко сьогодні заявив, що отримував безліч погроз та з 2020 року перебуває під державною охороною.

За матеріалами Українські Новини