Україна отримає 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС - рішення Європарламенту

2022-02-16 23:10

Європарламент схвалив надання України 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги на тлі загрози нового вторгнення РФ.

Про це повідомляє пресслужба органу.

Виділення пакету допомоги підтримали 598 депутатів, 55 виступили проти, 41 - утримався. Фінансування буде виділено частинами, для виплати України "має продемонструвати прогрес у реалізації макроекономічної програми, розробленої МВФ".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у Twitter, що вітає рішення Європарламенту.

"ЄС ще раз демонструє свою єдність, тверду підтримку суверенітету, територіальної цілісності та економічної та фінансової стабільності України. Друзі пізнаються в біді", - написав він.

11 лютого Рада ЄС схвалила рішення Єврокомісії надати Україні додаткову макрофінансову допомогу в розмірі 1,2 млрд євро. Допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься з двох траншів. Термін надання другого траншу залежатиме від виконання Києвом попередніх політичних умов і реалізації програми МВФ.

У період з 2014 по 2021 рік ЄС провів п'ять операцій макрофінансової допомоги Україні, кредити за якими склали 5 млрд євро.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн наприкінці січня внесла пропозицію щодо додаткової макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,2 млрд у вигляді кредитів для зміцнення стабільності. За матеріалами biz.nv.ua