Європарламент проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною ще на рік

2023-05-09 17:23

Європарламент на своєму засіданні 9 травня проголосував за продовження безмитної торгівлі сільськогосподарською продукцією з Україною ще на рік.

Про це йдеться на офіційному сайті інституції.

"Парламент дав зелене світло призупиненню імпортних мит ЄС на український експорт сільськогосподарської продукції ще на один рік, щоб підтримати економіку країни. Депутати Європарламенту схвалили у вівторок 537 голосами, 42 проти і 38 утрималися пропозицію поновити призупинення імпортних мит, антидемпінгових мит і гарантій щодо українського експорту до Європейського Союзу ще на рік на тлі агресивної війни Росії, яка перешкоджає здатності України торгувати з рештою світу", - йдеться у повідомленні.

Призупинення тарифів стосується фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, на які поширюється дія тарифних квот.

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з 1 січня 2023 року промислова продукція підпадає під нульове мито, тому її не включено до нової пропозиції, зазначається на сайті Європарламенту.

"Я рішуче підтримую відновлення заходів лібералізації торгівлі, які зараз допомагають забезпечити продовження української торгівлі в умовах жорстокої війни, спричиненої Росією. Ці заходи мають ключове значення для посилення стійкості України, оскільки ми працюємо над поступовою інтеграцією України до внутрішнього ринку ЄС", - заявила доповідачка із цього питання Сандра Калніете.

За її словами, солідарність ЄС із Україною є послідовною, прозорою та непохитною. І її ще більше підкріпив статус кандидата на вступ України до ЄС.

Відносини між ЄС та Україною регулюються Угодою про асоціацію. Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі, яка входить до угоди, забезпечила преференційний доступ до ринку ЄС для українського бізнесу з 2016 року.

За даними Комісії, ЄС є найбільшим торговим партнером України, на частку якого припадає 39,5% її торгівлі у 2021 році. Україна є 15-м найбільшим торговим партнером ЄС, на яку припадає близько 1,2% загальної торгівлі ЄС.

Після схвалення Радою ЄС цей захід буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС і застосовуватиметься наступного дня після публікації.

Як відомо, у День Європи, 9 травня, біля будівлі Європейської комісії в Брюсселі поруч із прапорами ЄС підняли Державний Прапор України. Також до української столиці прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За словами політикині, це "доречне місце для святкування Дня Європи". За матеріалами Kyiv Media.