У Казахстані застрягли українці. МЗС обіцяє допомогти

2022-01-06 11:20

З охопленого протестами Казахстану не змогла вилетіти група українців, Міністерство закордонних справ обіцяє їм допомогти та дало рекомендації громадянам у цій країні. Про це повідомили LIGA.net у пресслужбі МЗС.

У відомстві зазначили, що вчора група українців не змогла вилетіти з Алмати до Києва через зупинку роботи казахстанського аеропорту.

Дипломати допомогли їм із пошуком місць для ночівлі, підтримують з ними контакт та шукають можливість для рейсу до Києва - сьогодні літак у столицю може вилетіти з Нур-Султану.

У МЗС додали, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам зосередитися на захисті інтересів українських громадян у Казахстані.

У відомстві закликають українців, які перебувають у цій країні, зареєструватися в системі ДРУГ, уникати місць масових заходів та дотримуватися пильності, особливо у великих містах. Раніше посольство в Нур- Султані закликало утриматися від поїздок до Казахстану.

МЗС запевняє, що не кине українців напризволяще, а також очікує від влади Казахстану забезпечення безпеки громадян України та сприяння охочим повернутися на батьківщину.

З 2 січня у Казахстані тривають протести. Початковою вимогою було зниження цін на автогаз, потім демонстранти почали вимагати відставки режиму.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив уряд у відставку, доручив знизити ціни на газ і змінив на посаді голови Ради безпеки експрезидента Нурсултана Назарбаєва.

Але протести тривали, були захоплення адмінбудівель та аеропорту в Алмати.

Влада Казахстану розпочала в Алмати спецоперацію і покликала на допомогу російський блок ОДКБ. У Казахстан вилетіли російські десантники.

За матеріалами LIGA.net