Парламентська асамблея НАТО визнала Росію країною-терористом і підтримала створення трибуналу

2022-11-21 17:50

Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії Росії та визнала її державою-терористом.

Про це повідомив голова постійної делегації України в ПА НАТО, депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв 21 листопада у Facebook.

За його словами, усі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації. Резолюцію спрямують урядам і парламентам усіх країн - членів НАТО.

Чернєв пояснив, що суд дозволить засудити як безпосередніх виконавців воєнних злочинів, а й найвище керівництво Російської Федерації.

"Крім того, у резолюції були враховані й інші наші побажання: збільшення поставок Україні озброєння; розробка конкретних кроків щодо вступу України до НАТО; створення механізму стягнення репарацій із РФ за завдані Україні збитки. Також делегати особливо відзначили, що українська армія однозначно посилить НАТО, а тому членство України є бажаним і важливим і для самого Альянсу", - написав Чернєв.

Він повідомив, що в документі з ініціативи української делегації було закріплено принцип, що НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно.

"Прийняття цієї резолюції - це важливий політичний крок, що відображає настрої в західних парламентських колах, а тому впливає на керівництво країн у прийнятті рішень. Також дуже тішить той факт, що українська позиція, така як створення трибуналу, виплата репарацій чи визнання Росії державою-терористом поступово стає мейнстримом на найвищих міжнародних майданчиках", - зазначив він.

Про підтримку України висловлювалися ті, хто виступав на Асамблеї, зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Його цитує офіційна сторінка ПА НАТО у Twitter.

"Президент [Росії Володимир] Путін зробив дві великі стратегічні помилки: він недооцінив українську волю і хоробрість. І він недооцінив готовність Альянсу допомогти Україні. За дев'ять місяців Росія і далі стикається з невдачами. Але помилкою буде недооцінювати Росію. Ми повинні бути готові підтримати Україну", - заявив Столтенберг.